Wat moet ik doen?

Een warmtepomp bespaart gas. Toch maakt dat een warmtepompsysteem niet vanzelf goedkoper in gebruik. Dit komt omdat een warmtepomp gebruikmaakt van elektriciteit, terwijl een cv-ketel gas verbruikt. Gekeken naar de kosten per energie-inhoud is gas nog steeds vele malen goedkoper dan elektriciteit. Het is dus heel belangrijk dat je een hoog rendement haalt met de warmtepomp.

Wat kost dat?

De investeringskosten (de prijs van aanschaf en installatie, inclusief btw) van een individuele elektrische warmtepomp hangen af van het type warmtepomp, de comfortwensen en de benodigde aanpassingen van de woning. In de tabel hieronder worden voor de 3 belangrijkste warmtepomp types een indicatie gegeven van de investeringskosten voor de warmtepomp. De aanpassingen aan de woning, bijvoorbeeld aanpassing afgiftesysteem, zitten niet in de vermelde kosten.

Wat levert het op?

Een warmtepomp levert energiebesparing op. Als het goed is zorgt die besparing voor een flink lagere energierekening. Hoeveel lager, dat hangt af van verschillende factoren. De warmtepomp, de rest van de installatie en de woning zelf spelen allemaal een rol.

Een huishouden in een eengezinswoning die goed geïsoleerd is geeft gemiddeld zo’n €680 per jaar uit aan gas. Met dit gas wordt het huis verwarmd, warm water gemaakt (en vaak ook gekookt). Een volledig elektrische warmtepomp gebruikt stroom in plaats van gas om het huis te verwarmen en warm tapwater te produceren. Daardoor wordt er zo’n €180 tot €320 per jaar bespaard.


zonnepanelen warmtepompen schema

De toename van elektriciteitsverbruik kan ook opgevangen worden door zonnepanelen te gebruiken. Met behulp van de zonnepanelen kun je de warmtepomp van zelf opgewekte duurzame stroom voorzien.