Wat moet ik doen?

Uit steeds meer onderzoeken blijkt een positieve relatie tussen de duurzame en de financiële resultaten van ondernemingen. Het rendement van investeringen in duurzame bedrijven is veelal gelijk aan het beursgemiddelde. Soms zelfs beter.

De verwachting is dat op termijn de meeste duurzame beleggingen een hoger dan gemiddeld rendement gaan opleveren.

Dat is logisch want een goed milieubeleid bespaart grondstoffen en energie. En dus kosten. Bovendien worden milieurisico’ en dus toekomstige aansprakelijkheidsrisico’s verminderd. Verder zal een bedrijf met een goed milieu- en sociaal beleid sneller het vertrouwen winnen van overheden en andere belanghebbenden bij uitbreidingen en investeringen. Bovendien zijn het vooral slimme en zorgzame managers die de voordelen van duurzaam ondernemen inzien. Verstandige managers doen het in de volle breedte beter.

Wat kost dat?

Wat is het ideale startkapitaal voor beleggen? Mensen op zoek naar een hapklaar antwoord moeten wij teleurstellen: het exacte -‘vanaf-bedrag’ om te beginnen met beleggen, laat zich niet eenvoudig in een getal uitdrukken.

Het is vaak ook niet volledig aan jou om te bepalen met welk startbedrag je wilt gaan beleggen. Banken en brokers vragen vaak een minimuminleg. Soms is dat 50 euro, maar het kan ook een veel hoger bedrag zijn. Goed om eerst even uit te zoeken.

Misschien is het beter om de vraag vanaf hoeveel euro is het de moeite waard te starten met beleggen om te draaien: tot welk bedrag heeft het geen zin omdat het waarschijnlijk te weinig oplevert?

Als je niet meer dan duizend euro hebt te besteden, doe het dan niet. Als je minder dan 2.000 euro hebt te besteden, krab dan een paar keer achter je oren, en tussen de 2.000 en 3.000 euro begint het de moeite waard te worden. Je kunt ook periodiek beleggen

Wat levert het op?

Het verschil maken: u wilt dat uw beleggingen een positieve impact hebben.

Wat duurzaam beleggen betekent verschilt per persoon. Bepaal wat voor u belangrijk is. Zijn arbeidsrechten of dierenwelzijn voor u van belang? Waar wilt u aan bijdragen en waaraan juist niet? Door hier een concreet antwoord op te formuleren wordt het eenvoudiger om beleggingsproducten te kiezen.  Een duurzaamheidsindex zegt niet alles. In de Dow Jones Sustainability Index zitten alle best presterende bedrijven, dus bijvoorbeeld ook de best presterende tabaksfabrikant. Het kan dus zijn dat ‘best in class’ niet voldoende voor u is als belegger.